Utställning – Panorama 360 grader
http://360.io/ZeCtjV
http://360.io/QdtN73
Vernissage
https://www.youtube.com/watch?v=dANrorQwX1Q
EN HIMLA RUNE
Rune Lindström berikade generationers liv med sina verk. När Himlaspelet uruppförts (1941) skrev kritikerna om ”en nyfödd svensk dramatiker”. Himlaspelet skapades i en orostid utan perspektiv i början av andra världskriget. Med Himlaspelet visade den 25-årige Rune ett starkt ledande ljus insvept i ett mänskligt och humanistiskt täcke och ett enormt MOD mot mörka, farliga och förrådande fascistiska idéer. Rune har tillägnat sitt verk till ”Alla dem, som går i tystnaden till sitt dagliga arbete, alla som räknar sparslantar i fattiga kök och alla som i ensamhet bygger sin del av himmelen”.
Runes grundton och ledande motiv i skapandet av sina opretentiösa verk handlar om enkla ting, enkla människor och enkel tillvaro. Men ”Ett spel som till Himla bär” var egentligen bara början av hans mångsidiga konstnärliga arbete.
Arbetarnas pojke Rune Lindström var en stor konstnär, lika duktig med penna som pensel. Under sitt korta liv (57 år) har han sått med öppen hand, målningar, teckningar, dikter, dekorationer, böcker, filmer, spel och pjäser, filmmanus, vistexter, radio- och TV-program, skådespel… en verklig tusenkonstnär.
Med minnesutställningen försöker vi samla Runes utspridda verk och visa hans mångsidighet samt bredda bilden av Rune Lindström. Han gjorde så mycket mer än Himlaspelet!
Genom Runes filmer och radioprogram, guidade visningar, föreläsningar, barnbarnsträffar…, hoppas vi att Kulturhuset ska bli en levande mötesplats mellan generationer som har vuxit upp med Runes verk och de nyfikna unga (en levande länk mellan det gamla och det nya i Runes anda!).
Idag, 75 år efter Himlaspelets premiär, lever vi (igen!) i en komplicerad och orolig värld, med mörka moln, med terror, med nedbrända städer, med försök att döda det fria ordet, med millioner som flyr och försöker hitta hem – ett motiv till att levandegöra Runes verk och höja Runes röst!
Under rekognoseringstiden inför utställningen, har jag träffat och samtalat med ett 40-tal personer, läst en stor del litteratur, sett dussintals filmer och lyssnat på timmar med intervjuer. En gemensam bild är att var och en har SIN starka och bestämda bild av Rune. Utställningens idé är att bjuda på tusen bilder och vi är tacksamma om ni bidrar med nya tolkningar.
Ett stort tack till alla som bidragit till utställningens produktion. Ett särskilt varmt och stort tack för all hjälp till Pelle Lindström, Boel Tengnér och Elisabet Strömberg.
Jovica Marceta – Utställningsproducent
Leksands kommun – Kulturhuset
FOTOGRAFER:
Anders Jones, Folke Larshans, Sten Ejendal, Martin Ruth, Hans Malmberg, Franzen Foto, Silja Bild, Alfred Hedén, Bertil Helström, Daniel Eriksson, Lars Dahlström, Arne Back, Lars Knutz, Nils Gunnar Storerkers, Jorma Naula, Kenneth Sundh, Bo Ridersporre, Hasse Eriksson, Anders Ståhl, Jovica Marceta m.fl
KÄLLMATERIAL:
Himlaspelet 40 år av Nils Gustafsson, Rune Lindström 1916 – 1973 samanställt av Elisabet Strömberg, Rune Lindström – Bibliografi av Jörgen Dicander, Rune Lindström och filmen av Martin Lindström, Rune Lindström – en minnesbok samanställt av Majt Banck, Himlaspelet 70 år, Himlaspelets arkiv